Štítky

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Napadlo vás někdy, jak moc nás všechny ovlivňují média? Dokonce i ty, kteří si myslí, že se nedají tak snadno ovlivnit. Je až děsivé, jakou moc média mají.

Nevím jak jinak si vysvětlit, že Schwarzenberg skončil v prvním kole prezidentských voleb jako druhý a postupuje do druhého. Počítejte se mnou: měsíc, dva před začátkem voleb byl Schwarzenberg v průzkumech outsider, kdosi někde na spodním konci žebříčku; průzkumům tehdy vévodil Fischer následovaný Zemanem, později naopak. O spícího knížete nějak nebyl zájem.

Ale pak…

Pak náhle, jen pár týdnů před volbami, se vyrojila spousta všelijakých osobností a rádoby osobností, které začaly hustit do lidí, aby volili Karla. Z neznámých důvodů jim média popřála množství prostoru. Až neuvěřitelné množství prostoru. A pak ejhle – člověk, který byl na chvostu závodního peletonu, se náhle stává druhým účastníkem druhého kola volby.

Jak se to stalo? Je opravdu tak dobrý, že by nám měl dělat prezidenta? A je-li tomu tak, proč to lidé neviděli už dříve a Schwarzenberg nebyl hvězdou předvolebních průzkumů už dávno?

Někdy jsou věci takové, jak vypadají, a to je přesně tento případ. Schwarzenberg se dostal do druhého kola prezidentských voleb jen díky masivní kampani s jednoduchým, snadno zapamatovatelným sloganem, a obrovské přízni oficiálních médií. Pro mnoho lidí to byl důvod, proč ho volit.

Ale přesně to je důvod, proč Karla nevolit.

Nechci vypočítávat jiné důvody, proč nemít na hradě Schwarzenberga, stačí jen uvést jeho eurohujerství, odtažitost od českého národa a prostředí, nebo skutečnost, že se nechal využít jako „nálepka“ pro Kalouskovu TOP09, jinak stranu vhodnou k účasti ve vládě asi jako vévéčka.

Jak se asi z neúspěšného kandidáta tak náhle stal kandidát úspěšný?

Buďme chvilku paranoidní a zamysleme se na skoro konspirační teorií: ONI chtějí na hradě snadno někoho, kdo jim odkývne a podepíše cokoli mu přinesou.
Nejdřív byl jejich kandidátem Fischer, jež přesně tyto podmínky splňuje, ale jak šel čas, začínal se na něj v průzkumech nebezpečně dotahovat Zeman. A o Zemanovi je známo, že si servítky nikdy nebral, že nikdy nebral úplatky, prostě že patří k té malé skupince lidí v politice, kteří nemají co ztratit, když řeknou: „ne, tohle nepodepíšu“, „ne, tohle dělat nebudu“. A to se JIM samozřejmě nelíbilo. Pak, asi tak dva měsíce před začátkem voleb, když průzkumy hlásily jako favorita Zemana, tak si tajemní ONI sedli a na malé strategické poradě si našli novou loutku. Nebude možná až tak poslušná, jako ta první, občas jí budou muset věci opakovat, protože loutka je již poněkud unavená a už jí to tak rychle nezapaluje, ale co na tom, lepší něco nežli nic. ONI tedy přes různé prostředníky navezli spoustu hvězd a hvězdiček do toho, aby začali hlasitě podporovat a opěvovat nového stařičkého mocnáře. Hráli na notu pravdoláskařskou a zahráli čardáš. Netrvalo to ani tři týdny a nový favorit je na světě. Snad si toho už všiml i on sám.

Přitažené za vlasy, nemyslíte?

Opravdu?

Shrňme si ale jednoduchá fakta:

Možná má konspirační teorie pravdu. Možná ne. Možná to opravdu jen bylo vzedmutí vlny pravdoláskařů mezi umělci.

Ve skutečnosti totiž vůbec nezáleží na tom, jaké jsou zdroje a příčiny masivní kampaně na podporu Schwarzenberga.

Opravdu, vůbec na tom nezáleží.

Záleží jen na tom, zda lidé opravdu chtějí, aby jim prezidenta vybrala masivní předvolební kampaň v průběhu tří týdnů.

Jestli nebyl Schwarzenberg vhodným kandidátem na prezidenta v říjnu či listopadu, není jim vůbec. Nenechte si prezidenta vnutit jen proto, že ho protěžují média.

Nenechte si prezidenta vnutit vůbec!

(AD)