Štítky

, , , , ,

Tak nám vypustili windows desítku.

K čemu je vlastně dobrá taková desítka?
Proč by měla být dobrá?
Inu, je modrá, a modrá, jak známo, je dobrá.

Ale je i tato modrá desítka k něčemu dobrá?

Možná ano, možná ne. Ovšem zatím, podle toho, co lze vidět, je dobrá hlavně k tomu, aby o nás microsoft všechno věděl a mohl tak lépe… ne, ne to, co si myslíte, ale aby mohl lépe připravit nové windows, tentokrát už určitě poslední…
To přece dá ten, no, rozum…

Co vše o vás chce m$ vědět, se ovšem nedozvíte, pokud zvolíte při instalaci expresní nastavení.
Jinak totiž na vás vyskočí takováto obrazovka:

w10-001

Takže, pokud byste měli náhodou kalendář a kontakty jinde, než u microsoftu, tak jim je prostě pošlete.
Pokud byste chtěli něco psát rukou, tak si to raději chce microsoft také přečíst.
Reklamní ID je u těchto voleb jen čirou náhodou…

Nu, ještě že se m$ aspoň nevymlouvá, že nikam žádná data neposílá.

Ale tím to vážně teprve začíná:

w10-002

Microsoft vás ochrání, i kdyby vás to mělo stát zaslání každého staženého souboru microsoftu.
A když už mají uloženo vše, co na internetu sledujete a kde surfujete, tak vám to budou cpát do počítače rovnou proaktivně, expeditně a… a k vzteku, jak jinak.
Alespoň, že po první dávce vyzvídání přijde na řadu chvilka klidu:

w10-003

Hezká cedulka, což? Všichni víme, že věci mohou chvíli trvat, to jen šéfové chtějí vždycky všechno hned, nejlépe včera. Tak mne napadá, neudělali microsofti to přednačítání stránek z webu právě pro všeliké šéfstvo?

Nu, každopádně můžete vzít tuto roztomilou hlášku a udělat si z ní třeba informační značku, kterou lípnete na bok své pracovní kóje, aby všichni viděli, že na vás se spěchat nemá.
Bude-li to k něčemu.
Tedy, k něčemu jinému, než k expeditní expedici…
Ale zase by mohla sloužit míst legalizačního štítku na počítači, ne? Bylo by to přece mnohem hezčí a mnohem pravdivější.

Nechme však planých úvah a přistupme rázně k microsoft ID…

w10-004

Ne, kdepak, nevěřte reklamnímu letáku, m$ účet neotvírá dveře vám, to vy otvíráte dveře jemu.

Naštěstí není tento účet potřeba k práci ve windows – ovšem méně šťouravý uživatel si nemusí všimnout, že stačí kliknout na „přeskočit tento krok“ a vola, totiž voilà, zase dostanete pár tipů na vhodné samolepky, nebo tisky na trička:

w10-005

w10-006

No, uznejte, nejsou to krásné obrázky, hesla a slogany?

A co teprve až se windows začnou skutečně instalovat!

w10-007

Není nad dobrou radu, že?
Tak si prostě odpočiňte!
Zvláště když se dozvíte, že:

w10-008

Kouzelné, co což?
S kterýmpak jazykovědcem se m$ radil tentokrát…

Tak buď můžete dumat nad záhadami jazyka českého a jeho implementace ve windows, nebo si můžete v klidu jen tak sedět a rozjímat, neboť další vlna nastavování co vše se má a nemá posílat microsoftu bude teprve následovat, protože až nainstalujete, tak si budete muset pohrát ještě s nastavením soukromí.

w10-009

Proč by měl třeba prohlížeč internetu používat kameru, mikrofon, nebo kdo ví co dalšího, ne?
Ale to vše byla jen rozcvička.

To pravé najdete velmi dovedně skryto ve pod položkou „zpětná vazba a diagnostika“.
Člověk by čekal, že zpětná vazba bude něco jako dotazník, ale je tomu opravdu tak?

w10-011

O těch diagnostických datech microsoft píše:

Během používání Windows shromažďujeme informace o výkonu a využití, které nám pomáhají řešit potíže a vylepšovat naše produkty a služby. Doporučujeme pro toto nastavení zvolit možnost Úplná.

  • Základní informace představují data nezbytná k provozu Windows. Tato data pomáhají udržet Windows a aplikace v bezproblémovém provozu tím, že poskytují společnosti Microsoft informace o funkcích vašeho zařízení, o tom, co je nainstalované, a jestli Windows funguje správně. Tato možnost zapíná také základní oznamování chyb zpět Microsoftu. Pokud tuto možnost zvolíte, budeme moct poskytovat aktualizace pro Windows (prostřednictvím služby Windows Update, včetně ochrany před škodlivým softwarem pomocí Nástroje pro odstranění škodlivého softwaru), ale některé aplikace a funkce možná nebudou fungovat správně nebo vůbec.
  • Rozšířená data zahrnují všechna Základní data, ale přidávají informace o tom, jak používáte Windows, třeba jak často a dlouho používáte určité funkce nebo aplikace a které aplikace používáte nejčastěji. Tato možnost nám umožňuje shromažďovat také rozšířené diagnostické informace, třeba stav paměti vašeho zařízení ve chvíli, kdy dojde k selhání systému nebo aplikace, nebo míru spolehlivosti zařízení, operačního systému a aplikací. Pokud tuto možnost zvolíte, budeme vám moct poskytnout větší a přizpůsobené možnosti systému Windows.
  • Úplná data zahrnují všechna Základní a Rozšířená data a navíc zapínají pokročilé diagnostické funkce, které shromažďují další data ze zařízení, například systémové soubory a snímky paměti, které můžou neúmyslně obsahovat části dokumentu, na kterém jste pracovali, když došlo k problému. Tyto informace nám pomůžou dál řešit a odstraňovat potíže. Pokud zpráva o chybách obsahuje osobní údaje, nebudeme vás podle nich identifikovat ani kontaktovat a ani vám podle nich nebudeme nabízet cílenou reklamu. Tato možnost je doporučená pro nejlepší možnosti systému Windows a pro nejefektivnější řešení potíží.

Prosím všimněte si, že nikde není volba „žádné informace“.
Ještě, že to aspoň hrdě přiznávají.
Prozatím doufám, tato kouzelná zpětná vazba patrně běží opravdu jen pomocí naplánovaných úloh, takže stačí se proklikat dlouhým stromem, najít je a zničit, nebo aspoň zakázat.

A jedna drobná perla na závěr – pokud si v nastavení aktualizací vyberete „upřesnit možnosti“ a tam ještě „zvolit způsob doručování aktualizací“, můžete si všimnout, že:

w10-012

… že se váš počítač může snadno stát distribučním místem pro aktualizace, což jistě ocení zvláště tabletáři s gprs/3g modulem.
Mechanismus této distribuce jsem zatím nevyzkoumal a, mám-li být upřímný, nelíbí se mi už svým nápadem.

Na závěr musím říct, že mé pocity z windows 10 jsou poněkud rozporuplné.
Pravda, zaznamenal jsem za posledních dvacet let zaznamenal určitý pokrok – totiž že už od vist už nemusím vypínat systém tlačítkem start.

Tehdy totiž vyběhl powershell.

A dnes má powershell už i příkaz „stop-computer“, který počítač v klidu vypne.

Tak víte co?

Pusťe si powershell, napište stop-computer, a jděte na dvanáctku, abyste aspoň na chvíli zapomněli na desítku…